Co zobat, aby to nebyly vyhozený prachy

Doplňky stravy by měly být… doplňky. Pokud do svého těla vpravujete jen různě barevné prášky a kapsle, tak si možná zaděláte na zajímavý víkend, ale zdravé to nebude, ať jsou to fitness prášky, nebo zábavné prášky. Ať jsou to ty nebo ty, základ je kvalitní jídlo, dostatek odpočinku a čisté vody.


CO SE DOZVÍTE?
  • Za jaký suplementy utrácet peníze?
  • Kafe? Kafe!
  • Spálim něco spalovákem?

Poctivá práce, jídlo a regenerace jsou (skoro) všechno a jakákoliv suplementace je pár málo procent navíc. Tak, to by bylo a teď si teda projedeme ty základní suplementy jeden po druhém, ať je konečně zábava. Vezmeme to od těch nejrozumnějších/nejzákladnějších po ty obskurnější.
 
 
 

PROTEIN
Ano.

Ta nejvíc jídlo věc, kterou můžete suplementovat. Pro optimální fungování vašeho těla při sportu se chcete držet kolem 1,6 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy. Zároveň v jedné porci jídla chcete mít 25-35 g dobře vstřebatelných bílkovin. Porce chcete, opět pro optimální vstřebávání, odsadit o ideálně tak tři hodiny. Takže v konečném důsledku budete pracovat s tím, kolik porcí bílkovin do sebe chcete dostat. Pokud se vám nehodí všechno přijímat z jídla, můžete tyhle "sloty” nahradit proteinovým shakem.
 
Button koupit mensi
 
 
 
 

KREATIN
Ano.

Největší jistota mezi suplementy. Nejstudovanější, nejspolehlivější, nejefektivnější a asi nejlevnější suplement, který můžete pořídit. Kreatin si vaše tělo vyrábí a když ho přiložíte, tak to nebude nikoho mrzet (ne, ani vaše ledviny to nebude trápit) a dodáte svému tělu víc paliva, budete líp regenerovat a tak dále. Tl;dr z tohohle tl;dr: uděláte v gymu víc práce a to je super.

Berte základní kreatin monohydrát, všechno ostatní je jenom marketing. Vstřebatelnost klasického monohydrátu je VYSOKO nad 90 %. Spolu s kávou může trochu míň fungovat a hlavně může někomu dělat mrzení v bříšku, tak bacha.

Pokud chcete řešit různé další legální fitness prášky, tak se zeptejte svého kouče na beta alanin, citrulin malát a nitráty. Nejspíš nebudou fungovat ani řádově tak dobře jako kreatin, ale fungovat nejspíš budou.
 
 
 
 
 
OMEGA 3
Ano.

Naprostá většina z vás bude benefitovat z vyššího příjmu trojkových omeg. Správný poměr těhle mastných kyselin je důležitý pro krocení zánětů, dobrou regeneraci a další. Ve střední Evropě většinou jíme docela málo mořských ryb (které jsou skvělý zdroj Omega 3) a moc chipsů a dalšího bordelu (které jsou skvělý zdroj Omega 6, ty jsou pro vaše tělo ale spíš naprd než skvělé). Dobrý poměr šestek a trojek je pro tělo fajn.
 
 
 
 
 
MAGNESIUM
Ano.

Magnesium je důležité pro stovky funkcí vašeho těla.  Doporučujeme se odrazit od hořčíku v chelátových vazbách, tzv. bisglycinátu a určitě se obloukem vyhněte oxidu hořčíku. Tím se léčí zácpy. Naložte s tou informací jak chcete. Správný hořčík je téměř záruka kvalitního spánku, pomáhá s regenerací, působí protizánětlivě, pomáhá se sportovním výkonem...

Najdete ho společně se zinkem a vitamínem B6 v našem "Zinek, Hořčík a B6".

 
 
 
 
 
VITAMIN D
Ano.

Vitamin D, jak si všichni nejspíš pamatujete ze školy, máme ze sluníčka. Což se takhle nedá úplně říct, ale jakože to tak je. Nedostatek déčka může dělat mrzení vašim kostem, což je značně neoptimální, pokud hodláte mít v těle kosti. Plus pomáhá vašemu tělu vzdorovat nemocem.

Společně s dalšími vitamíny a minerály najdete déčko v naší sadě Dobrý den.
 
 

KOFEIN
Klidně. 

Nejlepší preworkout. V rozumných dávkách (hahaha) funguje kafe jako nabuzovák a bude se vám líp cvičit. Stejně tak bude tvořit základ všech preworkoutů, ve kterých bude ke kofeinu ještě ranec další chemie. Zelený čaj poslouží skoro tak dobře.

Rozepisovat se o tom, jestli a jak pít kafe, je zbytečnější, než byste možná čekali. Pokud kafe pijete, tak ho pijte, jak se vám zachce. Pokud ne... tak ho nepijte. 

SPALOVAČE, NAKOPÁVÁKY...
Ne. 

Jsou většinou scam. Teoreticky můžou možná fungovat někdy. Díky beta alaninu vás budou z preworkoutu svědit i nehty, ale to, že jste se právě předávkovali beta alaninem nejspíš nezachrání to, že si po tréninku dáte tři burgery a nakopávák potřebujete proto, že spíte čtyři hodiny denně. Potřebujete se starat o svoje tělo a ono pak bude krásně šlapat. Nemlaťe do něj ani kladivama preworkoutů, ani nefungujícíma spalovačema. Jedno vás rozkope, druhý neudělá nic. Všechno to stojí peníze, za který si můžete dát kafe před tréninkem a rozumnej oběd po.

Výstup z toho všeho? Hlavně se normálně, dobře najezte, hodně spěte a tak akorát cvičte. Pokud vám vysloveně doktor něco nenakáže/nezakáže, nechte si poradit od trenéra.